Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Hiç kimsenin adaletin üstünde olmadığını vurgulayarak “Hiç kimse yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, yargı camiamıza parmak sallayamaz. Muhalefet partisi başkanı da olsanız kameralar karşısında kimseye tehditler savuramazsınız.” dedi.
Son dakika haberi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı’na katılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:
“HİÇ KİMSE HUKUKUN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR” Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hayırlı olmasını diliyorum. Bizler adaletin mülkün temeli olarak gören bir geleneğin mirasçılarıyız.
Adalet sistemimizin tüm unsurlarıyla güçlü ve etkin bir şekilde işlemesi, milletimin her ferdini yakından ilgilendiriyor. Bazı insanların hukuk önünde ayrıcalıklara sahip olduğu günler artık geride kalmıştır. Yargı pratiğinin yerleşmesinin Türk demokrasisin adına önemli bir vasıf olarak görüyoruz.
Hukuk karşısında kendisini dokunumaz görenler kabullenecek ki kimse hukukun üstünde değildir. Suç işleyen hesabını bağımsız Türk mahkemelerinde verecektir.
“KİMSE YARGIYA PARMAK SALLAYAMAZ”
Hiç kimse yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, yargı camiamıza parmak sallayamaz. Muhalafet partisi başkanı da olsanız kameralar karşısında kimse tehdit savuramazsınız.
YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ
Yeni refom belgemiz bugüne kadarki gelişmelerin değerlendirilmesi ve sistemin ihtiyaç duyduğu yeniliklerin belirlenmesi suretiyle oluşturulmuştur.
Yargı Reformu Stratejisi’nin ilk amacı kurumsal yapının güçlendirilmesi ve süreçlerin yeniden yapılandırılmasıdır. Sivil ve yeni bir anayasa çalışmamıza hız vereceğiz. Yeni insan hakları eylem planı ile hak ve özgürlüklerin daha etkin korunmasını sağlayacağız. İfade ve basın özgürlüğüne ilişkin standartları yükseltecek yeni hak arama yollarını tahkim edeceğiz. Mahkum sürede yargılanma hakkının temini için mahkemeler teşkilatının organizasyon yapısını tekrar tanzim edeceğiz. İhtiyaç duyulan yerlerde yeni mahkemeler kuracağız. Bazı mahkemelerin heyet halinde çalışmalarını temin edeceğiz. Önümüzdeki dönemde hakimlerimiz meslek hayatları boyunca hukuk veya ceza hakimi olarak sınıflandırılacak, dava türleri için yeni ihtisas mahkemeleri kurulacaktır. Savunmanın güçlendirilmesi ve avukatların adli süreçlere daha etkin katılabilmesi için avukatlık kanunu güncellemeyi hedefliyoruz. İlk amaç kurumsal yapının güçlendirilmesi ve süreçlerin yeniden yapılandırılmasıdır. Uzlaştırıcı, birleştirici yeni ve sivil bir anayasa çalışmalarına hız vereceğiz. Kişisel Verilerin Korunması Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ihtiyaç duyulan yerlerde yeni adliyeler kurulacak. Tek hakimle çalışan bazı mahkemelerin heyet halinde çalışanların sayıları artırılacak. İlk derece mahkemelerinde uzun süren davalar istinaf mahkemelerinde öncelikle incelenecek ve bazı davalarda istinaf incelemesi olmadan doğrudan temyiz incelemesi yapılacaktır. Stajyer avukatlara mesleklerine ekonomik kaygılardan uzak bir şekilde hazırlanmalarını temin edeceğiz. Duruşmaların iki aydan fazla ertelenmemesini sağlayacağız. Bozma kararı verilen dosyaların öncelikle görülmesi hedefimizdir. Adalet hizmetlerinde yapay zeka uygulamalarından istifade edeceğiz.